0545 - 29 50 63
0
0,00
  • Uw winkelmand is leeg

    U heeft geen producten in uw winkelmand

Verrekijker instellen, hoe doe ik dat?

In onze nieuwste blog vertellen we je graag meer over hoe je het beste je verrekijker kunt instellen. Om het beste beeld uit een verrekijker te halen moet deze goed afgesteld worden op jouw ogen. Als je dit niet doet, zal de verrekijker niet optimaal afgesteld zijn op jouw ogen en is het beeld kwalitatief minder.

Oogschelp instellen

Draag je een bril, of juist niet? Een verrekijker heeft vrijwel altijd oogschelpen die je in en uit kan draaien of kan klappen. Deze schelpen zorgen ervoor dat de afstand tussen je oog en de kijker goed is. Dit is belangrijk omdat je anders geen volledig beeld hebt en helderheid mist. Draag je een bril, dan moet je de oogkappen indraaien of inklappen. Draag je geen bril, dan moet je ze uitdraaien of uittrekken/uitklappen.

Verrekijker breedte instellen

Je ogen staan op een bepaalde afstand van elkaar. Dat is bij ieder persoon anders. Daarom kan de breedte van een verrekijker aangepast worden in breedte. Dit doet u door de verrekijker te knikken. Begin bij het afstellen op de smalste stand en maak vervolgens de verrekijker breder tot je er prettig doorheen kan kijken. Kijk dan naar een object op ongeveer 100 meter en beweeg de delen zo, tot één egaal beeld ontstaat. Als dit goed is gegaan, zien beide ogen precies hetzelfde beeld en zie je één ronding zonder zwarte randen.

Dioptrie instellen

De dioptri-instelling is belangrijk om in te stellen om een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren. De instelling zit meestal op het rechter oculair maar soms ook achter de centrale scherpstelling. Het komt ook voor dat je de dioptrie kunt instellen door de centrale scherpstelknop uit te trekken.

Kies een object op een redelijke afstand en stel vervolgens met de centrale scherpstelling voor je linkeroog scherp. Het rechteroog houd je dicht of houd een hand voor het rechter oculair. Sluit vervolgens je linker oog of houd je hand voor het linker oculair en stel met de dioptrie-instelling je rechteroog scherp. Wanneer je dit voor beide ogen hebt gecontroleerd kun je de verrekijker verder scherp stellen.

Scherpstellen

Het laatste wat je nu nog hoeft te doen is de verrekijker scherp stellen op het object dat je graag zou willen zien. Dit kan ingesteld worden door de draaiknop op je verrekijker. Belangrijk hierbij is dat je dit zo direct mogelijk doet. Als je er iets naast zit zullen je ogen trachten dit te compenseren en zul je soms toch scherp zien. Dit kan erg vermoeiend werken.

De dioptrie instelling hoeft maar eenmalig, voor het allereerste gebruik, ingesteld te worden. Ook als je opnieuw scherpstelt hoeft de dioptrie niet meer aangepast te worden. De verrekijker is nu volledig op afgesteld en klaar voor gebruik!

Laat een reactie achter